Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Surprizestudio
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Любопитно arrow "Уикипедия" за шпиони: ЦРУ открива Web 2.0
"Уикипедия" за шпиони: ЦРУ открива Web 2.0
7 май 2009 в 13:48

Масимо Калабрези, сп. "Тайм .  В ЦРУ и сродните му агенции се извършва тиха революция. Ново поколение аналитици, решени да издърпат своите колеги ветерани от времето на Студената война към света на споделянето на информация на принципа на Web 2.0*, създадоха "Интелипедия" - класифицирана версия на "Уикипедия", която по техните думи променя начина, по който американските шпионски агенции обработват строго секретната информация, като подпомага сътрудничеството между техните служители във Вашингтон и по света.

 Демонстрирана през 2006 г. пред скептичните ветерани в главната квартира на ЦРУ в Ленгли, Вирджиния, "Интелипедия" се превърна в информационен мастодонт с 900 000 страници, свързани с шпионажа, около 100 000 потребителски профила и средно по 5000 редакции на страници дневно, по данни на ЦРУ и Дирекцията на националното разузнаване.

Според поддръжниците на "Интелипедия" тя не просто внася промяна в агенцията, но дава и резултати. Когато за първи път в самоделно взривно устройство в Ирак беше използван хлор, някой създаде уики-страница и попита какво могат да направят разузнавачите и другите хора в бранша, за да съберат доказателства за употребата на химическия елемент.

"23-ма души от 18 или 19 места по света реагираха и само за два дни се сдобихме с изключително полезни инструкции", разказва Том Фингър, който оглавяваше Съвета за национално разузнаване от 2005 до 2008 г. "Никой не назначи среща, нямаше го префърцуненото "трябва да питам мама, за да проверя дали това е позицията на моята организация"." Миналата година трафикът в "Интелипедия" се увеличи толкова много, че Дирекцията за национално разузнаване трябваше да намери допълнителни средства, за да подсили сървърите.

Кръстникът на "Интелипедия" е анализаторът от ЦРУ Д. Келвин Андръс, който през 2004 г. написа доклад, озаглавен "Уики-тата и блоговете в полза на едно комплексно и адаптивно разузнавателно общество". От десетилетия системата на американското разузнаване е структурирана така, че да отговаря на статични въпроси от времето на Студената война, като "колко ракети има в Сибир?".

Това, от което САЩ имаха нужда след 11 септември 2001 г., според Андръс, беше нещо, което може да се справи с бързо променящите се сложни заплахи. Разузнавателните организации трябваше да станат по-сложни и приспособими и да вземат решения чрез сътрудничество на всички нива - като финансовите борси или мравуняците, или "Уикипедия".

Шон Денъхи и Дон Бърк използваха доклада на Андръс, за да представят идеята за "Уикипедия" на разузнавателните структури пред своите началници в ЦРУ. Не постигнаха кой знае какъв успех, докато тогава новооснованата Дирекция за национално разузнаване не прецени, че идеята има потенциал - дори тогава тя беше съпроводена с остър сблъсък на култури. "През цялото време имаше съпротива", разказва Бърк. Първоначално аналитиците, помолени да вземат участие, отговаряли, че са твърде заети, или просто, че предпочитат старите независими бази данни, управлявани от отделните агенции.

Едно от най-големите препятствия било да се убедят загрижените за сигурността шпиони, че системата ще бъде обезопасена срещу проникване отвън. За да бъдат успокоени, "Интелипедия" беше вградена в съществуващата обезопасена и класифицирана мрежа, известна като "Интелинк", която свързва 16-те шпионски служби в САЩ, както и армията, Държавния департамент и други органи с достъп до разузнавателна информация.

Три години по-късно "Интелипедия" работи, та пушек се вдига. Тя действа в три сфери - некласифицирана информация, секретни и строго секретни данни, като последният раздел е най-активен - с 439 387 страници и 57 248 потребителски профили. "Интелипедия" се прави предимно от доброволци и съдържанието й се контролира от "пастири", които следят отделните страници в областите, в които са специализирани.

Също както в "Уикипедия", тук страниците се създават на момента - едва няколко минути след първите новини за терористичното нападение в Мумбай миналия ноември беше създадена страница и в "Интелипедия". Авторството обаче трябва да се посочва изрично, без авторът да може да се крие зад потребителско име.

Предстои да видим докъде ще стигне промяната. Другите начинания на гилдията на разузнавачите в областта на социалните медии не бяха толкова успешни. Миналия септември Дирекцията за национално разузнаване пусна сайта за социално общуване "A-Space", в който имаше връзки към видео и фотопрограми.

В "A-Space" има 8619 профила, като всичките са строго секретни, но вътрешни лица твърдят, че в сайта има проблеми и с него се работи трудно. В един момент той беше спрян заради злоупотреба с особено поверителна информация. Новите опити за подреждане на информацията по графи и за създаване на системи за общуване в реално време също напредват бавно.

Хората, които движат "Интелипедия", признават, че техният уики-сайт все още до голяма степен е просто допълнителен ангажимент в програмата на аналитиците в американското разузнаване. От "Интелипедия" все още не е създаден завършен продукт за целите на управляващите. Разузнавателните справки за държавите (РСД) все още се правят по старомодния начин - авторите ги предават на колегите си, за да бъдaт прегледани и одобрени с консенсус. Когато през 2006 г.

Том Фингър се опита да представи РСД за Нигерия, за изготвянето на която беше използвал "Интелипедия", той не успя, защото сайтът предоставяше по-скоро порой от информация, вместо формална оценка и докладът не преодоля съпротивлението на традиционната система.

Директорът на Центъра за глобални рискове и сигурност към "Ранд корпорейшън" Грег Тревъртън обаче твърди, че проблемът не е в това, че "Интелипедия" не е подходяща за правене на РСД, а в това, че управляващите разчитат прекалено много на тези доклади. "Твърде много се концентрират върху обработените разузнавателни данни", коментира Тревъртън.

"Анализът на разузнавателните данни трябва да бъде смислено занимание - процес, в който специалистите работят върху проблемите и се стараят да вникнат дълбоко в тях. "Интелипедия" е идеална за тази цел. В който и момент да я отворите, ще си кажете "това е най-високото ниво на разбиране на проблема в момента".


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 56 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter