Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Surprizestudio
Surprizestudio
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Световни новини arrow Изстреляха GOCE
Изстреляха GOCE
19 март 2009 в 14:10

Oт космодрума Плесецк  в 16:21 часа българско време стартира ракетата- носител "Рокот", която ще изведе на орбита сателита на Европейската космическа агенция (ESA) GOCE.

Мащабният космически проект „GOCE" е дело не само на ESA, в него взимат участие дори страни извън ЕС. Информацията, която Европейската космическа агенция (ESA) ще събере чрез новия спътник GOCE (The Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), ще помогне за уточняване на геометричната форма на Земята, уточняват от агенцията, цитирани от National Georgaphic. На борда на GOCE са инсталирани шест прецизни акселерометъра - прибори за измерване на ускорението. С тяхна помощ ще се измери проекцията на вектора на гравитационното ускорение по трите координатни оси в пространството. След като получат карта на гравитационното поле, учените ще могат да изчислят геометричната форма на Земята.
Точната й форма още не е известна, макар че си има име -"геоид", се отбелязва в съобщението. За постигане на необходимата точност е необходимо измерванията да се проведат на височина около 260 км. В този район на околоземното пространство все още има разредена атмосфера, която ще забавя движението на апарата. За разрешаването на този проблем апаратът има аеродинамична форма и е снабден с йонни ракетни двигатели със слаба мощност. Познаването на точната форма на Земята не само ще помогне да се уточни нейната вътрешна структура, но и ще бъде полезно при изучаването на атмосферните и океанските явления. GOCE е първият спътник от програмата Eearth Explorer, чиято цел е изучаване на атмосферата, биосферата, хидросферата и вътрешния строеж на Земята. За да бъде изведен GOCE на целева орбита, ще са необходими 91 минути. Носителят "Рокот" е тристепенен, създаден на базата на междуконтиненталната балистична ракета РС-18.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
За какво ни е Столичен Инспекторат

За нереглаентирани сметища и кой е виновен за тях.
Какво е смет и кой трябва да се грижи за извозването?
Как да си гледаме работата като службите които са задължени да
вършат това не го правят.

Наскоро Столичен инспекторат пусна денонощни телефони за жалби и сигнали. Има ли полза от тях.
Случи се така че при едно поредно почистване на дома си от многото вещи които бяха за изхвърляне се оказаха двайсетина автомобилни гуми от автомобил който бях продал преди време. Прецених че няма да ми трябват и ги поставих до кофите за боклук. Камионите на чистотата не ги прибраха.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 55 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter