Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Световни новини arrow Изстреляха GOCE
Изстреляха GOCE
19 март 2009 в 14:10

Oт космодрума Плесецк  в 16:21 часа българско време стартира ракетата- носител "Рокот", която ще изведе на орбита сателита на Европейската космическа агенция (ESA) GOCE.

Мащабният космически проект „GOCE" е дело не само на ESA, в него взимат участие дори страни извън ЕС. Информацията, която Европейската космическа агенция (ESA) ще събере чрез новия спътник GOCE (The Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), ще помогне за уточняване на геометричната форма на Земята, уточняват от агенцията, цитирани от National Georgaphic. На борда на GOCE са инсталирани шест прецизни акселерометъра - прибори за измерване на ускорението. С тяхна помощ ще се измери проекцията на вектора на гравитационното ускорение по трите координатни оси в пространството. След като получат карта на гравитационното поле, учените ще могат да изчислят геометричната форма на Земята.
Точната й форма още не е известна, макар че си има име -"геоид", се отбелязва в съобщението. За постигане на необходимата точност е необходимо измерванията да се проведат на височина около 260 км. В този район на околоземното пространство все още има разредена атмосфера, която ще забавя движението на апарата. За разрешаването на този проблем апаратът има аеродинамична форма и е снабден с йонни ракетни двигатели със слаба мощност. Познаването на точната форма на Земята не само ще помогне да се уточни нейната вътрешна структура, но и ще бъде полезно при изучаването на атмосферните и океанските явления. GOCE е първият спътник от програмата Eearth Explorer, чиято цел е изучаване на атмосферата, биосферата, хидросферата и вътрешния строеж на Земята. За да бъде изведен GOCE на целева орбита, ще са необходими 91 минути. Носителят "Рокот" е тристепенен, създаден на базата на междуконтиненталната балистична ракета РС-18.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 39 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter