Home arrow Новини arrow Любопитно arrow Любопитно arrow Датски град смята да стане първият "зелен енергиен град" в света
Датски град смята да стане първият "зелен енергиен град" в света
13 март 2009 в 12:08
Пристанищно градче Фредериксхаун има амбициите до 2015 г. да бъде захранван изцяло от възобновяеми енергийни източници
11.03.2009

Датското пристанищно градче Фредериксхаун (Frederikshavn.dk) има амбициите до 2015 г. да стане първият град на планетата, захранван изцяло от възобновяеми енергийни източници.

Сгушен между китни зелени хълмове в северната част на Дания и протока Категат, този град, където в миналото имаше морска база и където сега живеят 25 хил. души, е решен да извърши за седем години "зелена революция" и да стане витрина на технологиите за чиста енергия и модел за подражание за другите градове по света.

В началото на епохата на зелената енергия в скандинавското кралство едно островче - Самсон, вече проправи пътя и днес е захранвано изцяло от електричество, доставяно от неговите вятърни паркове, и 75% от слънчеви батерии и от биомаса.

Случаят на Фредериксхаун обаче е по-различен, защото неговите планове са по-мащабни. Проектът "Фредериксхаун, енергиен град", подет през 2008 г. от кметството, е много амбициозен, признава Микаел Кау, неговият ръководител.

Сега едва 1/4 от енергията в града идва от алтернативни енергийни източници. Според Кау обаче проектът ще се осъществи благодарение на енергията на вятъра, на слънцето, на биогаза, на битовите и селскостопанските отпадъци.

Предприятия като "Донг енерджи" вече са се включили в него, а това е от жизненоважно значение за неговия успех, смята Кау. Инвестициите, които ще бъдат направени, се оценяват на между 134 и 201 млн. евро. Тези средства са осигурени от частни фирми.

Кметът Ерик Сьоренсен уверява, че целият общински съвет подкрепя идеята. "От огромно значение е всеки да поеме отговорностите си в борбата с глобалното затопляне в един свят, където консумацията на изкопаеми горива застрашава условията на живот".Според кмета проектът ще създаде работни места в града, съсипан преди десетина години от закриването на корабостроителниците му, оставило без работа 7000 души.

Избран през 2006 г. от най-добрите експерти, Фредериксхаун е смятан за идеалното място да се създаде експериментална лаборатория и да се покаже на света, че е възможно с помощта на съществуващите технологии да се премине за няколко години от потребление на изкопаеми горива към енергия от 100% възобновяеми източници.

Властите на града, които бяха домакини на прочути оратори като бившия американски вицепрезидент Ал Гор, решиха, че трябва да се действа, след като научиха за драматичните перспективи, свързани с климата.

Подкрепата на населението обаче е необходима за успеха на начинанието, подчертава Мари Халгор Нилсен, която отговаря за участието на жителите на града в проекта.

"Хората се питат дали това си струва усилията и искат да знаят дали този проект ще донесе нови работни места или икономически растеж", уточнява тя и допълва, че точно поради тази причина в Дома на околната среда в града е бил организиран дебат по въпроса с природозащитници. Нилсен се надява, че те ще популяризират предимствата на проекта.

http://news.netinfo.bg/

Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
За какво ни е Столичен Инспекторат

За нереглаентирани сметища и кой е виновен за тях.
Какво е смет и кой трябва да се грижи за извозването?
Как да си гледаме работата като службите които са задължени да
вършат това не го правят.

Наскоро Столичен инспекторат пусна денонощни телефони за жалби и сигнали. Има ли полза от тях.
Случи се така че при едно поредно почистване на дома си от многото вещи които бяха за изхвърляне се оказаха двайсетина автомобилни гуми от автомобил който бях продал преди време. Прецених че няма да ми трябват и ги поставих до кофите за боклук. Камионите на чистотата не ги прибраха.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 13 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter