Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Любопитно arrow Телескоп търси нова Земя
Телескоп търси нова Земя
9 март 2009 в 15:25

NASA изстреля телескопа си за търсене на обитаеми екзопланети от земен тип в събота

Kepler бе изведен в орбита от ракетата-носител Delta II, изстреляна от пусковия комплекс 17-B на космодрума Кейп Канаверал във Флорида, припомня сайтът на NASA и Space Daily.

Инженерите на NASA получиха първия сигнал от Kepler в 7,11 ч. българско време в събота, след като той се отдели от изразходваната 3-степенна ракета-носител и навлезе в окончателната си, центрирана около Слънцето орбита, на около 1529 км. (950 мили, б. ред.) от Земята. Апаратът ще са захранва автономно от енергията, произвеждана от слънчевите му панели.

Мисията на Kepler трябва да продължи 3,5 години, като впоследствие може да бъде удължена до 6 години. През това време той ще води наблюдение на системите на около 100 000 подобни на Слънцето звезди, около кото могат да се въртят потенциално обитаеми планети.

Апаратът ще търси планети извън Слънчевата система в обсег от 3000 светлинни години с помощта на т. нар. транзитен метод. Когато планетата преминава по диска на своята звезда, тя закрива от наблюдателя част от излъчването й. Анализирането на колебанията в яркостта на светилата ще помогне на астрофизиците не само да локализират планетите, но и да оценят приблизителните й размери.

Kepler ще се върти около Слънцето на орбита с височина една астрономическа единица (а.е.). А.е. е равна на 150 млн. километра или приблизително разстоянието от Земята до Слънцето.

Дефакто Kepler ще повтаря пътя на Земята, въртейки се около Слънцето, което ще му позволи да следи постоянно състоянието на едни и същи звезди – преимущество, което телескопът “Хъбъл” няма.

До момента астрономите са открили над 300 екзопланети, но повечето от тях са газови гиганти подобни на Юпитер. На тях не могат да се развиват организми от земен тип, от което качество всъщност се интересуват най-много учените.

Kepler отговря именно на тази потребност, тъй като може да открива планети с много по-малки размери, които са по-пригодни за човешки живот, подобно на Земята. BGFactor


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 344 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter