Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Новини от България arrow Как крадат наш`те?
Как крадат наш`те?
9 март 2009 в 14:28

Този въпрос би могъл да има няколко отговора. Например – като за последно. Или постоянно и по много и от всички. Или нагло, цинично, без каквато и да е мярка. Всички тези отговори са верни, но те ни съобщават твърде малко, понеже страдат от това, че са прекалено общи. Как точно ни крадат нашите политици и прилежащите им фирми, може да се види от конкретен случай. Например пенсиите.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Ето една съпоставка със Сърбия, от която ясно се вижда кое как е. От наскоро публикувани данни се разбира, че средната пенсия в западната ни съседка през януари 2009 година е около 460 лева. Това е около 75 процента от средната месечна чиста заплата, която пък от своя страна е около 620 лева. В същото време средната месечна пенсия в България в момента е около 2 пъти по-ниска – 263 лева по данни на НСИ и социалното министерство. Нужно е да се отбележи, че цените на ток, телефони, основни храни и услуги в Сърбия са горе-долу като българските, за да се разбере все пак за какво става дума. (Например литър бензин А-95, който може да се приеме за универсален индикатор, в Сърбия в момента струва 1,82 лева.)

Според данни на световната свободна енциклопедия “Уикипедия” брутният вътрешен продукт на Сърбия за 2007 година е около 42 милиарда долара, което е по-малко от брутния вътрешен продукт на България, който, от своя страна, по данни за 2008 година е близо 52 милиарда долара. Това е разбираемо. Сърбия изкара цяло десетилетие на граждански войни, преди година преживя отделянето на Косово, преди две се отдели Черна гора, това затормозява икономиката и пречи на ръста на брутния вътрешен продукт.

Въпреки това пенсиите в Сърбия са два пъти по-високи от българските, а и заплатите са с около 150-200 лева повече, отколкото отсам Драгоман.

Нормалният човешки въпрос в този случай е защо, след като брутният вътрешен продукт на България е с около 10 милиарда долара повече от този на Сърбия и след като той се дели на почти същия брой хора, в България пенсиите са два пъти по-ниски?

А нормалният отговор е, че това е така, понеже българските политици от Тройната коалиция крадат доста повече от сръбските си колеги. Крадат от пенсиите на тези, които цял живот са блъскали и които в голямото си мнозинство са гласували за тях с плахата надежда, че по този начин ще имат достойни старини.

Обаче ядец. Това не е предвидено.

Предвидено е да се краде – нагло, алчно, ненаситно, цинично. От пенсии, от лекарства, от учебници, от социални помощи, от всичко.

Това става посредством една фундаментална постановка – преразпределението на брутния вътрешен продукт чрез бюджета в България е близо половината – 45 процента, докато в останалите страни от ЕС не надхвърля 35 процента. И след като алчната държава прибира 45 стотинки на всеки лев, изкаран в България, в бюджета, оттам фирми, политици и всякакви други точат на воля. Било с ДДС, било с нагласени обществени поръчки и конкурси, било по друг начин.

Затова в България средната пенсия е 260 лева, а в Сърбия е 460.
Това е толкоз просто и логично.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 94 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter