Home arrow Новини arrow Световни новини arrow 12 Април Ден на космонавтиката
12 Април Ден на космонавтиката
9 март 2009 в 17:44

Юрий Гагарин през 1960 г. Снимка от книгата на Валентин Гагарин "Мой брат Юрий".
На 9 март 2009 г. Юрий Гагарин би закръглил 75 достопочтенни години за всеки, който има преживелици за разказване. Не би!.. Руснакът, който пръв лети в Космоса, загива при полет със самолет на 27 март 1968 г. Съвременниците пък толкова са свикнали с галактически туристи от тв репортажи и фантастични филми, че истинската история вече им се струва твърде скромна. В това е нейният чар - да напомня откъде тръгва „Пътят към Космоса”, както го нарича Гагарин в своята книга. 


Клушино – “Восток”
Мнозина знаят биографията на космонавт №1. Роден е в семейство на дърводелец и свинарка в с. Клушино, учил в занаятчийско училище, после в промишлен техникум. Увлечен по авиацията, завършва Оренбугското училище за военни летци. После работи в Заполярието, вече е семеен и скоро се сдобива с първа щерка. Втората се ражда малко преди да излети с “Восток”.

В отряда на космонавтите Гагарин попада, като подава молба и преминава през строги медицински комисии. Зачислен е на 3 март 1960 г. Следва всестранна теоретична и физическа подготовка. Как са определени датата на полета, космонавтът? Съветското ръководство знае за подготвян американски космически полет около 20 април 1961 г. и хвърля огромни усилия да го изпревари, планирайки свой между 11 и 17 април. Човека избрал… Хрушчов.

Гледал снимки на отряда и бил поразен от усмивката на Гагарин. Близките на бъдещия космонавт не са наясно за каква мисия се стяга. Той намеква нещо на майка си, но тя тълкува думите, че ще лети далече като път зад граница. Не бил ходил в чужбина. Съпругата му Валя пък пита дали другите кандидат-космонавти не се сърдят, че е избран. Бащата на Гагарин и след съобщението не вярва, че синът му е в Космоса – летял майор, неговото момче било старши лейтенант. Как да знае, че Хрушчов е настоявал пред министъра на отбраната за повишение и “прескочили” капитанския чин.

Сряда, 12 април 1961 г.
9 ч и 7 мин московско време. Светът ликува - човек лети в Космоса. ТАСС го съобщава веднага, между новинарските варианти има и “тревожен” - ако космонавтът падне вън от територията на СССР, та да разчитат на помощ от други държави за издирването. Имало и траурен текст, но слава Богу, стигнал само оптимистичният. След час и 48 мин “Кедър” се приземява на селска нива в Саратовска област, посрещат го жената на местния горски Ана Тахтарова, 6-годишната й внучка Рита и шарено теле.

Бързо идват и военни, които взимат всичко под контрол, а звездния герой изпращат в Москва. По същото време, разказва братът на Гагарин Валентин, майка им научава за събитието и се хвърля да върви в Москва. Гарата е на километри, до тръгването на влака остава малко. Тя купува билет за 2.90 рубли и забравя ресто от 10, тича подир движещите се вагони. Разпознават я и спират композицията. В Москва я качват на такси, шофьорът отказва да му плати, като разбира, че е майка на Гагарин.

За космонавт №1 обаче нито навечерието на полета, нито полетът са белязани с извънредни вълнения. Той си спомня за напътствено партийно събрание, за отдих с билярд. Вечерят с доктора и космонавт №2 (Герман Титов). Храна от тубички. В 21.50 ч медицинските му резултати са 115 на 75 кръвно, 36.7 градуса температура, пулс 64.

Заспива дълбоко, не сънува. Будят го в 5.30 ч. Физзарядка, измиване, закуска, преглед, обличане на снаряжението... След полета Гагарин разказва, че е видял нашата планета много красива. И признава: било тежко, но... се изтърпява. 12 април остава Ден на авиацията и космонавтиката – с всички радости и скърби, които човечеството има да преживее, тръгвайки из Извънземието.

Светлини и сенки в легендата
Съветският космонавт обикаля десетки страни и получава най-високи знаци на обществено признание. Дали го е разглезила славата? Отговорът не е еднозначен, има приказки по негов адрес. Версии за гибелта му ги повтарят: Гагарин е убит, за да се неутрализира популярността му; той е жертва на алкохол, на инцидент с друг летящ обект, на извънземни...

И същевременно – Гагарин не изоставил инструктора си Серьогин, получил криза, не им стигнало време да се справят с технически проблем... Съпругата и децата на Гагарин отказват битови привилегии. Трудов колектив в Рязан пък зачислява загиналия космонавт на ведомост и заплатата се внася във фонда на мира.

През май 1961 г. космонавт №1 гостува и в България - София, Пловдив, Плевен, Варна... Навсякъде му оказват почести. По-възрастни столичани го помнят на трибуната на тогавашния мавзолей за манифестацията на 24 май. В неговата книга, която сега може да се намери в интернет, Гагарин сочи: езикът ни е толкова сходен, че без преводач разбирал плакатите, скандирането.

От България, според неговия брат, е и най-потресният спомен на космонавта: в Розовата долина една жена му целува ръка...
В Стара Загора има Народна астрономическа обсерватория и планетариум, наречена на първия космонавт, гостувал там през 1961 г. Сега по традиция за 12 април правят Нощ на Гагарин.

Тазгодишната ще бъде много специална. Директорът на обсерваторията Алексей Стоев анонсира само две неща – чакат и ще покажат нови документални филми за първите стъпки на руската космонавтика. И второ – от НАСА ще им предоставят възможност за връзка с екипажа на Международната космическа станция и наши ученици ще могат лично да попитат как работи българската апаратура на нея.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
10 задължителни настройки, за да се защитим във Facebook

Блог на Юруков Някои смятат Facebook за голяма глупост, а други – за бижуто на социалната комуникация в интернет. Сиромахов беше писал за това и аз му отговорих с моята гледна точка. Независимо кой е прав, ако сте се спрели на тази статия, значи има голям шанс да прекарвате време там и да споделяте новини, снимки и съобщения с приятелите си.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 71 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter