Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Световни новини arrow Българин откри сблъсък на галактики
4 март 2009 в 14:45

           Млечният път се е сблъскал с друга галактика преди 2 милиарда години и може още да се "олюлява" след сблъсъка, е показал компютърен модел, дело на българския учен Иван Минчев, съобщи Стандарт, цитирайки сп. "Ню сайънтист".
Някои групи звезди близо до нашата Слънчева система се движат с необичайно високи скорости в сравнение с други в галактичния диск.

Иван Минчев от Университета на Страсбург, Франция, отбелязва, че моделът и скоростта на движението им може да се обясни с това, че са били изхвърлени при удара от сблъскване в миналото.

Иван Минчев е завършил физика и астрономия. Той е разработил компютърна симулация на разпределението на скоростите на милиарди звезди.

"Това е много повече, отколкото звездите, включени в други по-ранни модели" - казва съавторката на Минчев Алис Куилън от Рочестърския университет в Ню Йорк.

В огромния звезден модел на Минчев се появява шарка от "вълнички" с пръстени от звезди, движещи се със същата висока скорост. Астрофизикът предполага, че тези звезди са били изхвърлени от ударна вълна от друга галактика, която се е сляла с нашата. Същото събитие вече са посочили и други наблюдения.

"При сблъсъка на галактиките в галактичния диск са възникнали енергийни пулсации, сходни с вълни в езеро", казва Минчев. Моделът съответства най-точно с конкретните измервания, ако сблъсъкът е станал преди около 2 милиарда години.

Статията на двамата учени ще бъде публикувана в "Месечен бюлетин на Кралското астрономически дружество".


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 37 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter