Home arrow История arrow Кметовете на София arrow Руско-турската война-факти arrow Фьодор Фьодорович РАДЕЦКИ (1820-14. I.1890)
Фьодор Фьодорович РАДЕЦКИ (1820-14. I.1890)
27 февруари 2009 в 02:09

Руски военен деец, ген. През 1845 завършва военно инженерно училище, а през 1849 - Генералщабна академия в Санкт Петербург. По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 е началник на Южния отряд, който отбранява проходите на Стара планина. Войските му обкръжават турските войски в сражението при Шипка - Шейново. Оказва решителна помощ на опълченците при отбраната на Шипченския проход. Когато на 8 (20) август той получава съобщение ,че "положението на Шипченския проход е отчайващо", на 10 (22) август насочва резервите от гр. Елена и Търново към Шипка. На 11 (23) август - най-тежкият ден от отбраната на Шипка, следобед към 17 ч той пристига на помощ с две сотни казаци по двама на кон и взвод планинска артилерия и до вечерта турците са отблъснати и Шипка е спасена (вж и Шипченска епопея).
 

Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 46 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter