Home arrow Община arrow Балша
Балша
24 февруари 2009 в 15:30

На около 1,5 - 2 км североизточно от софийското село Балша се намира манастирът "Св. Теодор Стратилат". Селото е разположено на няколко километра от околовръстното шосе на София и до него се стига през кв. Доброславци. 

До манастира се достига по черен път, който се отклонява на север от пътя Доброславци – Балша. Самият манастир се вижда ясно от асфалтовия път. 

Началото на манастира не е изяснено. Някои легенди го датират от XII в. Според някои учени пък манастирът е възникнал през XIV в., а според други - по-късно. Самото място е било известно на населението като „манастиро” и там наистина има следи от стари зидове. Не са правени разкопки, които да уточнят историята на това място. 

Така или иначе, в края на XIX в. сградата вече е руина, и е ясно, че църквата е древна и не бива да се датира XX в. Тогава стените са били издигнати отново и в там са се заселили монахини. По-късно те умират и жилищната постройка, в която са живели, е рухнала след средата на XX в. През 70-те години на миналия век църквата е обновявана и поддържана. 

Манастирът преживява своя подем в най-ново време. След 1996 г. църковното настоятелство започва да действа за пълно възстановяване на манастира. Усилията им се увенчават с успех през 2003 г., когато църквата и новопостроената към нея жилищна сграда са осветени от Негово светейшество Българския патриарх Максим. 

Сега църквата на манастира е променила своя облик в сравнение с това, което е била през Средновековието и Възраждането. Прибавен е открит притвор и камбанария към първия притвор. Новата сграда може да бъде обитавана от 20 души и да приема гости, но в момента това все още не е развито. 

Така в последните години този манастир от Софийската Света гора е придобил внушителният си силует, който се вижда от далече.

случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 78 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter