Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Новини от България arrow МВР съкращава около 1100 души
МВР съкращава около 1100 души
24 февруари 2009 в 10:17

No ImageМиков още не е решил дали да уволни антимафиоти заради смъртта на Куцаров  
Около 1100 души от системата на МВР ще бъдат съкратени, съобщи вътрешният министър Михаил Миков в понеделник. Той обясни, че ще се търсят решения съкращенията да засегнат предимно служители пред пенсия, за да се запази "работоспособния състав" на министерството.

По думите му до април ще има готовност да стартира оптимизацията, която ще се реализира постепенно. Това ще позволи на министерството да изпълни обещанието си за 5% вдигане на заплатите в системата.

Наред със съкращенията ще има и звена, чиито състав ще бъде увеличен, а други ще се преструктурират. Отделите, които ще бъдат засегнати от редуцирането на личния състав, ще бъдат уточнени след разговори с областните дирекции и районните полицейски управления на база 14 критерии, сред които криминогенна обстановка, демографска структура, тежест на съответния район и др.

Миков коментира, че съкращенията преди избори звучат непопулярно, но това били забавени действия по подобряване капацитета на системата, които не търпели отлагане.

По повод планирания за 15 март пореден полицейски протест, Миков коментира, че искането за 50-процентно увеличение на заплатите по време на финансова криза "звучи несериозно". По думите му обаче се търсят начини за системно и допълнително стимулиране на служителите.

По думите му, ако целта на новосформирания полицейски синдикат е непременно протест, повод за това винаги може да се намери."Приемам протеста спокойно", заяви Миков и добави, че не си поставя за цел да се "справя" с него.

Миков още мисли дали да уволни антимафиоти за смъртта на Куцаров
Вътрешният министър каза още, че все още не е взел решение дали ще подпише предложенията за дисциплинарни уволнения на служители от Дирекцията за противодействие на организираната и тежката престъпност (бившата ГДБОП – б.ред), участвали в задържането и конвоирането на Пламен Куцаров, който почина в полицейския автомобил.

Осемте дисциплинарни производства вече приключиха, като четири от тях срещу полицаите Ирен Вълев, Божидар Проданов, Кирил Пенков и Сергей Куртев, в чиято кола Куцаров почина, са с предложение за уволнение. Срещу първите двама са повдигнати и обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост.

Миков обясни, че иска да има пълна мотивация за действията си, защото става въпрос за доста хора и за сериозни санкции. По думите му има нарушения на правилата и ще има и съответни анкции, но тяхната тежест трябва много внимателно да бъде преценена, за да има "усещане за справедливост".

В понеделник вътрешният министър инспектира строителните дейности в района на Академията на МВР, където до края на юни трябва да бъде готова новата сграда на главната дирекция "Криминална полиция". Комплексът ще събере криминалната полиция и досъдебното производство, а в перспектива и звеното за борба с тежка и организирана престъпност. Целият проект с ДДС е на стойност около 40 млн. лева. 20 млн. лева от сумата са осигурени от бюджетния излишък за миналата година.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 93 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter