Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
Surprizestudio
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Кметството не можа да изгази от боклука
Кметството не можа да изгази от боклука
23 февруари 2009 в 00:03

Няма как общината да си вземе чистотата и да чисти по-добре и по-евтино, както ни обещава кметът Бойко Борисов
Няма излизане от кашата с боклука на столицата. Или кметството не може да я изгази. От това нито плащаме по-малко такса смет, нито София е по-чиста. Всяка крачка напред се оказва назад. През 2006-а общината съдейства чистотата от Вълка да премине у собственика на "Новера" - инвестиционния фонд "Икуест", без никакъв опит в тази дейност, гарантирайки и концесията до 2014 г. Сега си иска чистотата обратно.

Избра в "12 без 5" с конкурс европейска фирма с добро реноме, която да чисти пет района, за които договорът на "Новера" изтече, но класирането беше обжалвано и пак в "12 без 5" "Московска" 33 нае други фирми - общинската "Чистота Искър" и фирмата, която оспори конкурса - "Титан". От 1 март половин София все пак ще има чистачи. Които обаче нямат нито кофи, нито камиони. Но имат опит в боклука – "Чистота Искър" в балирането и закопаването му извън София, за което тази година в бюджета на столицата са записани 23 млн. лева, "Титан" - в чистенето на 16-17 общини. От своя страна "Чистота Искър" си нае друга фирма пак без опит в тази дейност, но с подходяща биография - "АЕС-Х", свързана с бившия общински съветник Красимир Арсов. (Със заслуги Румен Гайтански да вземе концесията за чистотата.)

Това с кофите е решимо – има чували, обясни ни го кметът Бойко Борисов. Тъпчете в чували, граждани и гражданки, само и само да изгоним Вълка! Години след сделката с "Новера" кметът провидя Вълка в чистотата на София. Не обясни къде. Но вместо пак да говори за Румен Гайтански, кметът да беше поискал сметка от "Новера" защо не сложи обещаваната няколко пъти GPS-система, която да проследява количеството извозен боклук. Но по-лесно е парите за чистота от столичния бюджет просто да се изсипват в боклукомелачките.

Вероятно наемането на общинската "Чистота Искър" за чистач на три района е стъпка към обявеното от Бойко Борисов общината да си вземе пак чистотата. По думите му - за да чисти по-добре и по-евтино. Нима?

Как така ни се обещава, че общината ще чисти по-евтино от "Новера"? За да вземе тази дейност, кметът обяви, че ще се прави стопроцентов общински холдинг, който да изкупи акциите на "Новера". Купувайки една фирма обаче, както се знае, я купуваш с активите - кофи, камиони, пари по сметки и пр., и с пасивите - дългове към банки, други кредитори и др. 

И тъй като при такава сделка става въпрос за публични средства, каквито са парите на софийските данъкоплатци, параметрите й би трябвало да станат и публично достояние. Иначе твърде много прилича като схема на това, което правят в кризата със закъсали банки и големи компании - национализират ги... Значи от една страна София ще тегли заем, за да купи фирмата, която сега държи чистотата, а от друга ще се нагърби да изплаща нейните кредити. Наред с това трябва и да чисти. Дори и при разсрочена схема и гратисни периоди на изплащане как се връзва с  обещаните параметри за "по-евтино" и "по-добро" чистене?

Разбира се, банките-кредиторки на "Новера" ще хвърлят шапки до небето от радост, ако най-богатата община в България встъпи в дълг към тях - в тия кризисни времена държавите и общините са най-желани и ухажвани, тъй като плащанията са гарантирани. Няма как да не са зарадвани и в "Икуест" - в кризата е естествено фондът да се съсредоточи само около най-големите си имотни проекти и да се отърве от несвойствени дейности.

За останалите - да грабват чувалите. Eмилия Милчева


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 36 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter