Home arrow Образование arrow Училища arrow 170 СОУ „Васил Левски” – гр. Нови Искър
170 СОУ „Васил Левски” – гр. Нови Искър
22 февруари 2009 в 23:23
No Image170 СОУ „Васил Левски” продължава дълголетната просветна традиция от средата на ХІХ в., когато килийното образование задоволява духовните потребности на предците ни от с. Курило. В Куриловският манастир „Св. Иван Рилски” е създадено килийно училище, което е споменато от Юрдан Ангелов(1). Той пише, че дядо Викентий създал училище с манастирски средства, където през 1857 година постъпва като ученик кумаричанина Стоил Попов Младенов.
Кога точно е открито светско училище в Курило е трудно да се каже. Летописната книга на Кътинското училище съдържа следното сведение „ От 1886 год. – 1894 год. учениците от с. Кътина са ходели на занятия в с. Курило...”

Иван Вазов посещава Курилския манастир през 1890 година и се среща с единствения обитател на манастира – игумена.2 Този факт  свидетелства, че училището е напуснало пределите на манастирската обител. Новата сграда на училището била издигната под ръководството на Здравко Дянков на площада. След няколко десетилетия училището отесняло и се подела инициатива за строителството на нова сграда. Един от най- ревностните радетели на тази идея е даскал Георги Богданов. Строежът на новата сграда  започва през  1938 година и е завършена през 1942 година. През 1938 година по предложение на учителката Малинка Атанасова училището приема за патрон името на Васил Левски. По- късно сградата е разширявана и надстроявана с още един етаж.

През 1964 година е първата копка на нова сграда /на съвременното, голямо училище/ и то отваря врати за многобройните ученици през 1967 година.

От летописните книги на училището и спомените на учители и общественици са оцелeли имената на директорите на училището: Василев, Цеко Цеков, Рангел Димитров, Методи Стоянов, Зора Георгиева и имената на над триста учители.

В настоящия момент в училището под ръководството на директора Пламен Димитров се обучават  около 800 ученика от І до ХІІ клас, разпределени в 33 паралелки и една подготвителна група. На тяхно разположение са две сгради, в които освен класни стаи има и два физкултурни салона, фитнесзала, четири компютърни кабинета, библиотека и актова зала.Училището разполага и с игрища за футбол, волейбол, баскетбол, хандбал и др. спортни занимания. За бъдещото развитие на училището, ръководството си поставя за цел да издигне равнището на чуждоезиковото обучение, на засилената компютърна подготовка и овладяването на информационните технологии през целия курс на обучение.Ще утвърждава профилираната подготовка по стопански мениджмънт.
В училището са учили видни личности, изявили се в различни сфери: в медицината – проф. Александър Кирилов; в науката проф. Хр. Матанов, проф. В. Матанова,  доктори на науки- Пл. Божинов, Р. Стефчева, Г. Любенова; в изкуството и културата – М. Лалов, доц. П. Григоров, в спорта, образованието и др.

Официален сайт на 170 СОУ "Васил Левски"
http://170sou.eu

Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 41 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter