Home
добре дошли!
Община
Образование
Търговия
Индустрия
Новини
Хоби
FAQs
Links
спорт
Услуги
обяви
История
Технологии
Транспорт
Финанси
Празници
Култура
Календар
Архив
Религия
Галерия
ДПБ Св. Ив. Рилски
Локомотив София
ГПК
Фотогалерия
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
Агенция за траурни услуги и ритуали - Кратос
архив
Свързани елементи
Home arrow Новини arrow Новини от района arrow Новини от района arrow Метро от "Обеля" до "Младост" през октомври
Метро от "Обеля" до "Младост" през октомври
16 февруари 2009 в 13:56

През октомври тръгва метрото от "Обеля" през "Люлин" и центъра до "Младост", от единия до другия квартал ще се стига за не повече от 20-25 минути, съобщи столичният кмет Бойко Борисов. Досега свързването на двата най-големи софийски района се планираше за началото на 2010 г., защото прокопаването на тунелите през центъра се проточи с години.  

Вчера обаче кметът и премиерът Сергей Станишев лично нагледаха т.нар. японски участък между Булбанк и стадион "Юнак", който се прави от "Тайсей корпорейшън", за да се уверят, че му се вижда краят. Закъснението в строителството пречеше подземната железница да минава по работещата отсечка от "Обеля" през центъра и "Юнак" и да стига по почти готовото трасе до "Младост" 1. 
За 6 май - Гергьовден, тази година е планиран пускът на метрото от "Младост" до стадион "Юнак" на бул. "Драган Цанков" при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", каза Борисов. Така софиянци от "Младост" ще стигат за около десетина минути до центъра. 
В средата на 2012 г. подземната железница ще има отклонение от "Младост" 1 до "Цариградско шосе". Церемониалната му първа копка събра премиера и кмета. 2.2 км ще се строят 39 месеца, а при булеварда ще има паркинг за 2000 коли. Трасето струва 94 млн. евро. 12 млн. евро са от общинския бюджет, останалите - заем от Европейската инвестиционна банка. 
Преди заедно да хванат лопатите и да погледнат ведро към бъдещето на подземния транспорт в София през следващото десетилетие, Станишев и Борисов инспектираха какво ще бъде готово тази година, когато столичани ще гласуват най-малко два пъти - за евродепутати и за народни представители в родния парламент. Двамата се срещнаха при станцията на Ректората и огледаха "къртицата", с която са прокопани тунелите между Булбанк и стадион "Юнак". Компания на премиера и кмета на София правеха областният управител Тодор Модев, японският посланик Цунехару Такеда и представителят на ЕИБ Жан-Мари Арно. След това групата слезе под земята, където със специална дрезина - вагонетка с пейки, се придвижи до "Младост" 1, придружени от охранители, полицаи, експерти на "Метрополитен". Пътьом те разгледаха станциите, които вече са готови и лъснати като за пред хора.
Излизайки на светло, кмет и премиер демонстрираха дружески отношения. Отец Йоан, който трябваше да отслужи водосвет, се забави, та се наложи двамата държавници първо да копаят, а после да слушат попа. Те хванаха лопатите и ги забиха в пръстта, а после кметът разби бутилка шампанско в багера, който тръгна да дълбае към "Цариградско". После дойде време за наздравица с червено вино и речи. "Сътрудничеството между правителството и общината за решаването на проблемите на София, които са проблеми на 2 милиона души, е добро", оцени премиерът. Той припомни, че държавният бюджет дава тази година 20 млн. лева за отсечката от "Интерпред "до стадион "Юнак" - 6 млн. за довършителни работи и 14 млн. лв. за нови влакове.  
130 млн. евро са необходими, за да премине метрото през другите квартали на "Младост" и да стигне до бизнес парка в "Младост" 4. От кметството се надяват да вземат за това нов заем от ЕИБ. 
Заради липса на пари засега подземната железница няма да продължи от "Цариградско шосе" през жк "Дружба" до летището, макар да има проект. "За това трасе са необходими около 170 млн. евро", заяви шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.
За тази година е тази година е предвидена още една копка за метрото - към декември трябва да започне строителството на трасе между "Обеля" и надлез "Надежда". От надлеза през центъра към "Лозенец" вече се строи.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 58 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter