Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Новини от България arrow Парламентът се мести в стъклен партиен дом
Парламентът се мести в стъклен партиен дом
16 февруари 2009 в 13:41

парламентТова ще символизира, че депутатите стават прозрачни. Дълго обсъжданото преселване вече не е само на думи - архитекти избраха проекти за преустройство на зала "София" на цена между 18 и 29 милиона лева
Депутатите изоставят старото Народно събрание и се месят да заседават в стъклена зала в бившия партиен дом. Това ще стане до 2-3 години, след като вчера комисия избра архитектурни проекти за преустройството. То ще струва между 7 и 29 млн. лева - зависи кой от 7-те проекта ще избере председателството на парламента, което ще вземе крайното решение. Очаква се с това да се занимае група, в която влизат хора от всички партии.парламентКомисията от български и чужди специалисти начело с главния архитект на София Петър Диков е класирала кандидатите. На първо място е еднакъв брой точки са проектите на "Тилев архитекти" с цена 18.520 млн. лева и на "Ателие Серафимов" за 29 млн. лева с подземни гаражи на четири нива. На второ място е "Инам обединение". Трети е проектът на "Ателие Узунов" за 13 млн. лева.
Тези суми обаче са ориентировъчни, защото е трудно само по идеен проект да се посочи точна цена, каза арх. Диков. В бюджета на Народното събрание за тази година са предвидени 13.6 млн. лева за начало на преместването.

Белгиецът Курт де Вринт, технически директор на фламандския парламент, каза, че при оценката си се ръководил от това, че Народното събрание трябва да е отворен за обществото дом от стъкло, символ на прозрачност в действията на депутатите. Точно за да има прозрачност, проектите ще бъдат изложени за столичани в зала "София", която ще се преустройва в пленарна зала.

Идеята депутатите да се преместят изцяло в бившия партиен дом се обсъжда вече десетилетие, но за първи път процедурата се задвижи през миналата година. Сградата на Народното събрание ще остане само за представителни нужди. Тя е строена в края на 19 век с гредоред и има опасност да падне под тежестта на стотиците народни избраници, техните помощници и журналистите, които се струпват в дните за пленарни заседание. Има вариант и сградата да стане музей на парламентаризма.

Оценките на специалистите показват, че много по-евтино ще бъде да се преместят депутатите, отколкото старото здание да се укрепва, за да издържи на наплива от хора.

Депутатите отдавна имат кабинети в бившия партиен дом. Там работят в комисиите. За да започнат и да заседават, трябва да се преустрои зала "София", която сега е по-скоро концертна - с наклон и сцена. Идеята беше да се използва и вътрешният двор, като бъде покрит със стъклен купол. Разбира се, край залата ще бъде отворен бюфет за народни представители.

Официалният вход на парламента ще се премести откъм площад "Александър Първи". Отдолу ще има подземен паркинг. Сега самият площад, макар гордо да носи името на първия български княз след Освобождението, всъщност е паркинг на депутатите и служителите на парламента.

Според плановете, ако бързо се направи избор кой от идейните проекти ще се изпълнява и се постигне договор за цената на строителството, то може да завърши докъм 2011 г. Оборудването и преместването също ще отнемат време. Песимистичният вариант е заседанията в новата пленарна зала да започнат някъде към 2014 г.  (градски вестник)


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 34 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter