Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Войната по... банкоматите - брони, бодигардове, камери ...
Войната по... банкоматите - брони, бодигардове, камери ...
16 февруари 2009 в 13:35

Измамите с банкови карти станаха любим спорт на по-обиграните мошеници. Те прибягват до разнообразни начини за обиране на парите ни - от най-различни хитроумни устройства до бабаитското крадене на машини, пише Стандарт.

Банкерите разбраха, че без сериозни инвестиции в защитите на АТМ-ите и пластмасовите карти няма да могат да се справят с измамниците, които стават все по-изобретателни. Все повече средства се влагат от страна както на трезорите, така и на системните оператори на картовите организации. Но те предпочитат да го правят пред опасността името им да се свързва с ненадеждност и голям брой пробиви в сигурността на системите им.

Банки, картови оператори и компютърни спецове тръгнаха на война срещу крадците в мрежата и от банкомати. Те обединяват усилията за максимална защита на клиентите си, за да се спре източването на пари. 

Сред най-драстичните мерки е дори наемането на агенти, които денонощно да дебнат пред АТМ-ите. Това призна Марк Антипов, генерален директор на "Развиващи се пазари" на Visa Европа. 

Най-успешната платежна система на Стария континент обработва 361 млн. банкови карти в Европа, а през м. г. отчете 883 млрд. евро оборот. Наред с чип технологията, която е засега най-добрата преграда за проникване и манипулиране на данните от картите, напоследък се работи усилено и за защита на банкоматите, за да бъде пресечена измамата още с вкарването на картата в устройствата. 

От Visa масово се снабдяват с нов механизъм за идентифициране на набелязаните за измама АТМ-и.

"Стандарт" вече писа за бронирането на машините за пари у нас, започнало да се прилага от големите ни банки.

Картовият оператор въведе през миналата година нов механизъм за идентифициране на набелязаните за измами банкомати. Той е разработен за различни АТМ-и, в зависимост от нивото на техническото им обезпечаване, и работи с три регистъра на защита. 

Стремежът е още при банкомата да се открие измамата, затова се поставят програмирани камери, които вдигат аларма при засичане на нещо елементарно, но необичайно около машината.

Така например задържане на някой по-дълго време от нормалното, необичайно суетене наоколо, опити за човъркане по машинариите или събиране на повече хора. Не е необходимо да има човек, който да отчете нещо подобно, защото джаджа в камерата сама вдига аларма. Същото се случва и при опити да се се докосне по-грубо машината или да й се нанасят удари. Такова устройство би било много актуално у нас, след като напоследък банкомати се къртят и изнасят на гръб или се режат с флексове. Представете си каква олелия би се вдигнала, ако машините имаха такава аларма, коментират спецове.

Защитите на банкоматите са заложени на различни нива. Като набелязана за ограбване системата отчита и машината, на която често са правени повече опити да се тества карта с грешен ПИН-код.

Засега масово разпространените защити на родните банкомати е при трикратно използване на чужд ПИН банкоматът автоматично да "глътне" картата. В по-новата модификация се подава сигнал в системата и банкоматът се "белязва" като рисков. Всичко това се прави в реално време и при особено висока степен на риска, когато АТМ-ът е станал често посещаван от измамници, да се постави и денонощна засада наоколо от служители на компанията или полиция.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
За какво ни е Столичен Инспекторат

За нереглаентирани сметища и кой е виновен за тях.
Какво е смет и кой трябва да се грижи за извозването?
Как да си гледаме работата като службите които са задължени да
вършат това не го правят.

Наскоро Столичен инспекторат пусна денонощни телефони за жалби и сигнали. Има ли полза от тях.
Случи се така че при едно поредно почистване на дома си от многото вещи които бяха за изхвърляне се оказаха двайсетина автомобилни гуми от автомобил който бях продал преди време. Прецених че няма да ми трябват и ги поставих до кофите за боклук. Камионите на чистотата не ги прибраха.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 25 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter