Home arrow Новини arrow Новини от България arrow Новини от България arrow Войната по... банкоматите - брони, бодигардове, камери ...
Войната по... банкоматите - брони, бодигардове, камери ...
16 февруари 2009 в 13:35

Измамите с банкови карти станаха любим спорт на по-обиграните мошеници. Те прибягват до разнообразни начини за обиране на парите ни - от най-различни хитроумни устройства до бабаитското крадене на машини, пише Стандарт.

Банкерите разбраха, че без сериозни инвестиции в защитите на АТМ-ите и пластмасовите карти няма да могат да се справят с измамниците, които стават все по-изобретателни. Все повече средства се влагат от страна както на трезорите, така и на системните оператори на картовите организации. Но те предпочитат да го правят пред опасността името им да се свързва с ненадеждност и голям брой пробиви в сигурността на системите им.

Банки, картови оператори и компютърни спецове тръгнаха на война срещу крадците в мрежата и от банкомати. Те обединяват усилията за максимална защита на клиентите си, за да се спре източването на пари. 

Сред най-драстичните мерки е дори наемането на агенти, които денонощно да дебнат пред АТМ-ите. Това призна Марк Антипов, генерален директор на "Развиващи се пазари" на Visa Европа. 

Най-успешната платежна система на Стария континент обработва 361 млн. банкови карти в Европа, а през м. г. отчете 883 млрд. евро оборот. Наред с чип технологията, която е засега най-добрата преграда за проникване и манипулиране на данните от картите, напоследък се работи усилено и за защита на банкоматите, за да бъде пресечена измамата още с вкарването на картата в устройствата. 

От Visa масово се снабдяват с нов механизъм за идентифициране на набелязаните за измама АТМ-и.

"Стандарт" вече писа за бронирането на машините за пари у нас, започнало да се прилага от големите ни банки.

Картовият оператор въведе през миналата година нов механизъм за идентифициране на набелязаните за измами банкомати. Той е разработен за различни АТМ-и, в зависимост от нивото на техническото им обезпечаване, и работи с три регистъра на защита. 

Стремежът е още при банкомата да се открие измамата, затова се поставят програмирани камери, които вдигат аларма при засичане на нещо елементарно, но необичайно около машината.

Така например задържане на някой по-дълго време от нормалното, необичайно суетене наоколо, опити за човъркане по машинариите или събиране на повече хора. Не е необходимо да има човек, който да отчете нещо подобно, защото джаджа в камерата сама вдига аларма. Същото се случва и при опити да се се докосне по-грубо машината или да й се нанасят удари. Такова устройство би било много актуално у нас, след като напоследък банкомати се къртят и изнасят на гръб или се режат с флексове. Представете си каква олелия би се вдигнала, ако машините имаха такава аларма, коментират спецове.

Защитите на банкоматите са заложени на различни нива. Като набелязана за ограбване системата отчита и машината, на която често са правени повече опити да се тества карта с грешен ПИН-код.

Засега масово разпространените защити на родните банкомати е при трикратно използване на чужд ПИН банкоматът автоматично да "глътне" картата. В по-новата модификация се подава сигнал в системата и банкоматът се "белязва" като рисков. Всичко това се прави в реално време и при особено висока степен на риска, когато АТМ-ът е станал често посещаван от измамници, да се постави и денонощна засада наоколо от служители на компанията или полиция.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 386 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter