Home arrow Новини arrow Любопитно arrow Празници arrow Днес е Трифон Зарезан
Днес е Трифон Зарезан
14 февруари 2009 в 07:19

Trifon zarezanДнес мнозина празнуват Трифон Зарезан по стар стил, като днешната дата е много устойчива за този празник с древни корени, въпреки преминаването от Юлианския към Грегорианския календар на 31 март 1916 г. Денят на Свети мъченик Трифон, който е лечител, прославил се с чудесата, които правел се отбелязва, първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари...

Такъв елемент на наказание съществува и в стари митове, като този за тракийският бог на плодородието и виното, веселието и лозята - Сабазий, по-известен като Дионис, който всъщност е предшественик на християнския покровител на лозарите Св. Трифон. Затова в представите за Св. Трифон изследователите разпознават отгласа от древен мит. Той разказва, че тракийският цар Ликург веднъж изгонил веселата свита на Дионис. Но богът на виното си отмъстил като го подтикнал, в пристъп на безумие, да убие сина си, мислейки че зарязва лоза.
Празникът по българските земи е свързан с тракийските мистерии на Големите Дионисии и по принцип всяка вяра и доктрина припокрива обичаите и така се преместват и датите и културните наслагвания.
Затова и днес по стародавен български обичай празнуват лозарите, кръчмарите и градинарите, като някъде не се свенят да празнуват и на двете дати.
Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.
Там събралите се мъже започват ритуала по зарязването на лозите. Обърнати на изток и посрещайки слънцето, те зарязват по три лози, а с отрязаните клонки украсяват калпаците си, а днес слагат лозови венци на главите си. Избира се Цар на лозята – обикновено имотен човек, след което се прави обща богата трапеза на самото лозе или в дома на царя.
Празничната трапеза на този ден влючва варена кокошка, печена луканка (суджук), омлет, прясна пита, тутманик.
Според народното поверие, колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон.
Днес по стар стил имен ден празнуват всички с името Трифон, Лозан, Гроздан, а по нов Валентин и Валентина.

Доброслав Иванов

 

а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Светецът е представен в смешна история в апокрифната книжнина. Той бил наказан да отреже с лозарския косер собствения си нос, защото се подиграл на Света Богородица.


Вашият коментар

Моля, влезте в профила си или се регистрирайте за да добавите коментар

<Previous   Next>
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”
Ще бъде отпускан
ЦЕЛЕВИ КРЕДИТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МИНЕРАЛЕН ТОР  И  СЕМАНА

Целият текст...

РЕКЛАМА
 
Блогери
За какво ни е Столичен Инспекторат

За нереглаентирани сметища и кой е виновен за тях.
Какво е смет и кой трябва да се грижи за извозването?
Как да си гледаме работата като службите които са задължени да
вършат това не го правят.

Наскоро Столичен инспекторат пусна денонощни телефони за жалби и сигнали. Има ли полза от тях.
Случи се така че при едно поредно почистване на дома си от многото вещи които бяха за изхвърляне се оказаха двайсетина автомобилни гуми от автомобил който бях продал преди време. Прецених че няма да ми трябват и ги поставих до кофите за боклук. Камионите на чистотата не ги прибраха.

Напиши коментар (0 comments)
Целият текст...

seo google

. . . . 20 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter