Home arrow Празници
Празници

Именни и празнични дни . . . .Днес почитаме Св. мъченик Трифон (Трифоновден).
Днес почитаме
17 януари 2010 в 15:58

1 февруари - Св. мъченик Трифон (Трифоновден).
По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.  Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждане на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Целият текст...
днес почитаме Григорий Богослов или Григорий Назиански,
Днес почитаме
17 януари 2010 в 15:52

На 25 януари християнската църква почита паметта на Григорий Богослов или Григорий Назиански, християнски светец, един от отците на църквата, сподвижник на Василий Велики. Св. Григорий Богослов бил роден около 330 г. в Арианз при гр. Назианз, Кападокийска област (Мала Азия) в семейство на благочестиви християни. Баща му - епископ Григорий Назиански, осъществил първоначалното християнско възпитание на своя син.

Целият текст...
Днес е църковният празник Възнесение Господне,Спасовден.
Днес почитаме
28 май 2009 в 20:55

 

Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек.

Целият текст...
Гергьовден-ден на овчаря
празници
6 май 2009 в 00:00

Гергьовден - един от най-големите народни празници, който бележи началото на лятото и новата стопанска година. Чества се в дена на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата. В народния празничен календар култът към светеца е свързан с богата и сложна обредност, която засяга всички страни от живота на българина, неговите постоянни грижи и мечти за изобилие, за богат и щастлив живот. Характерните скотовъдни обреди и обичаи се преплитат с обичаи, свързани със земеделието и обредни практики за осигуряване на здраве и благополучие. В пролетната нощ преди празника моми и девойки събират по полето цветя и билки, с които се захранват обредно овцете и добитъка. От тях се правят три венеца: за овцата, която ще издоят първа, за агнето, коетоще бъде дадено в дар на светеца, и за съда с млякото.

Целият текст...
<< Start < Previous 1 2 Next > End >>

Results 10 - 13 of 13
случайна снимка!
 
Обяви

Мебелна фабрика "Братя Н"Мебели УНИКАТИ
* Братя Н *
Нови Искър.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 25 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter