Home arrow История
История
Руско-турската война
27 февруари 2009 в 03:51

3 март 1878 г.
Представителите на Русия и Турция подписват около 17 ч в Сан Стефано прелиминарен мирен договор. Според договора се създава автономно, трибутарно българско княжество с християнско правителство и народна милиция. Окончателните граници на Княжеството трябвало да се определят от смесена руско-турска комисия, но предварително се уточнява, че територията на България ще обхваща земите от р. Дунав по новоустроената сръбска граница и оттам по западната граница на казите Враня и Куманово, по Кораб планина до Черни Дрин, откъдето границата се спуска на юг, включвайки Качаник, Тетово, Гостивар, Галичник, Дебър, Струга, Охрид, Охридското езеро, Корча, достигайки до пл. Грамос, след което върви на изток до устието на р. Вардар и оттам до Орфанския залив, като Костур и Воден остават в България, а Солун и Халкидическия п-в - в Турция.

Целият текст...
Фьодор Фьодорович РАДЕЦКИ (1820-14. I.1890)
27 февруари 2009 в 02:09

Руски военен деец, ген. През 1845 завършва военно инженерно училище, а през 1849 - Генералщабна академия в Санкт Петербург. По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 е началник на Южния отряд, който отбранява проходите на Стара планина. Войските му обкръжават турските войски в сражението при Шипка - Шейново. Оказва решителна помощ на опълченците при отбраната на Шипченския проход. Когато на 8 (20) август той получава съобщение ,че "положението на Шипченския проход е отчайващо", на 10 (22) август насочва резервите от гр. Елена и Търново към Шипка. На 11 (23) август - най-тежкият ден от отбраната на Шипка, следобед към 17 ч той пристига на помощ с две сотни казаци по двама на кон и взвод планинска артилерия и до вечерта турците са отблъснати и Шипка е спасена (вж и Шипченска епопея).
 

Хронология на Руско-Турската Освободителна война
27 февруари 2009 в 01:42

24 април 1877 г.
Император Александър II подписва в Кишинев манифест за обявяване на Руско-турската освободителна война.

9 май 1877 г.
Главнокомандващият на Дунавската армия великият княз Николай Николаевич издава заповед за привличане на българи като помощен персонал към руската армия.

Целият текст...
ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ
27 февруари 2009 в 00:04

Епични боеве, разиграли се на най-високите точки на Шипченския проход - връх Св. Никола (дн. връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 9 (21) до 11 (23) август 1877 между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълнил армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) за преминаване на Шипченския проход. Придвижванията на турските войски остават неизвестни за руското командване и то ги очаква на друго място.

Целият текст...
Кратка историческа справка
23 февруари 2009 в 23:31

Район "Нови Искър" е един от двадесет и четирите столични района. Намира се на около 12 км северно от София. Състои се от 12 села и град Нови Искър с петте си квартала.
Селищата в района са разположени в Софийското поле, което в далечно минало е било дъно на голямо езеро. Поради това е изключително плодородно и според исторически сведения тук е кипял живот още от дълбока древност - 5 000 години преди новата ера. Предметите,оцеляли и достигнали до нас през вековете, са уникални находки и обикновено се кръщават на името на мястото, където са открити - тип Гниляне, култура Курило.

Целият текст...
<< Start < Previous 1 2 3 4 Next > End >>

Results 49 - 56 of 56
случайна снимка!
 
Обяви

Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър
Нов мобилен център на ЕКОНТ в Нови Искър

Уважаеми клиенти, 
Куриерска Компанията Еконт включи в системата си от мобилни офиси две нови пощенски станции на колела. Те обслужват пратки от/до адрес на клиент, приемат куриерски и пощенски пратки от/до офис, парични преводи и ще са Ви полезни с пълния списък от услуги и допълнителни опции, които всеки офис на Еконт предлага.

Целият текст...
ДФ Земеделие

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013
СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ПО „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ПО ПЧЕЛАРСТВО ЗА ТРИГОДИШНИЯ ПЕРИОД 2011-2013Г.

Целият текст...

РЕКЛАМА
 

seo google

. . . . 39 guests online
Търси в следните
категории (eng)
Изкуство
Бизнес
Компютри
Игри
Здраве
За дома
Новини
Отмора
Референции
Регионални
Наука/техника
Магазини
Общество
Спорт

Google PageRank Checker All rights reserved by Veskoni © 2009-2012 Tyxo.bg counter